Že bychom měli jíst zdravě slyšíme neustále, vybrat si v obchodě kvalitní a zdravé potraviny není ale vždy úplně snadné. Nejlepší je vypěstovat si své vlastní.
Vypěstujte si kvalitní a bio potraviny i doma – naklíčit si můžete nechat téměř cokoliv
Jíst zdravě není vůbec jednoduché, i když je spousta potravin k dostání v obchodech, o jejich původu se mnohdy můžeme jen dohadovat, navíc, to co si doma nevypěstujeme sami, nikdy není tak úplně bio. Chtěli byste začít jíst lépe, zdravěji a přesto chutně? I doma si můžete vypěstovat spousty skvělých potravin, nepotřebujete k tomu dokonce ani vlastní zahrádku, terasu nebo balkón. Možná jste už slyšeli o klíčcích a naklíčených semenech. Vyklíčit si doma můžete nechat téměř cokoliv a postačí vám k tomu voda a vhodná miska. Začít jíst zdravě a chutně můžete kdykoliv.
Začněte hned
Klíčení semen je čím dál populárnější. Skvělé je, že k tomu téměř nic nepotřebujete a začít můžete třeba ihned, v kteroukoliv roční dobu a to i doma. Můžete mít vlastní produkci zdravých potravin. Vyklíčit si můžete nechat téměř jakékoliv semínka, cokoliv co vám chutná nebo vás láká. Využití vyklíčených semínek je pak velmi široké a účinky na zdraví jsou nepřekonatelné. Vždyť čerstvé a chutné potraviny jsou dnes ceněny nejvíce, udělejte něco pro sebe a začněte ihned.
Co k tomu potřebujete
Skvělou zprávou je, že k tomu, abyste mohli začít, toho příliš nepotřebujete. Postačí vhodná miska, která nebude příliš hluboká – pro snadnější práci si můžete pořídit i speciální klíčící misku, která udělá půl práce za vás. Semínka se pak musejí hodně proplachovat vodou a to dvakrát až třikrát denně, přebytečná voda se vždy odlévá pryč a po několika málo dnech někdy i hodinách se můžete těšit na své první klíčky. Pro vyklíčení semínek je pak důležité i denní světlo, kterého by měly mít klíčky dostatek pro správný vývoj.
Oblíbené jsou klíčky fazolí mungo, hrášku ale i čočky nebo ječmenu. Vyklíčit si ale můžete nechat i slunečnici, řeřichu, ředkvičky, cizrnu a mnoho dalších druhů. A co vlastně získáte? V klíčcích se nachází to nejcennější, jsou plné minerálních látek, vitamínů či stopových prvků. Můžete zkoušet a stále pěstovat něco nového. Děláte to pro sebe a pro své zdraví.
Využití klíčků je široké, hodí se pro syrovou konzumaci, tepelně by se neměly upravovat, aby nepřicházely o své cenné látky. Přidat je pak můžete do salátů, pomazánek nebo polévek. Poslouží i jako ozdoba do masových pokrmů nebo jako příloha. Jezte zdravě a bio, vaše tělo to jistě ocení.