Co pro Vás představuje koňak? Pro některé z nás možná symbol luxusu, exkluzivity, bohatství nebo třeba jen prestiže. Pro jiného skvělý prostředek k odreagování a zapomenutí na každodenní problémy a pro dalšího zcela výjimečnou věc, kterou si dopřává čistě při velice slavnostních událostech a nešetří časem na jeho správné vychutnání nebo pro nás znamená pouze skvěle vypadající dárek, kterým potěšíme své blízké. Ať tak či tak, je vhodné o tomto alkoholickém nápoji alespoň něco málo vědět.
Základem samozřejmě je specifikace koňaku jako takového. Jedná se o nejvýznamnějíší a nejznámější typ brandy (pálenka z vinné révy s vysokým obsahem alkoholu). To ovšem není všechno, aby se tato pálenka mohla označovat jako koňak musí splňovat několik přísných pravidel, a proto je také tak exkluzivní. Tím základním je původ. Pravý koňak totiž musí pocházet ze západu Francie, a to oblasti Cognac. Dalšími pravidly je použití pouze určitých odrůd na jeho výrobu, kterými jsou bílé odrůdy Ugni Blanc, Colombard anebo Folle Blanche a stanovená doba zrání, jež musí trvat alespoň po dobu dvou let v dubových sudech. Při schvalování označení brandy za koňak všechny tyto aspekty posuzuje BNIC, což je vlastně ústav přímo k tomu stvořený.
Na výrobu jednoho litru koňaku je potřeba přibližně devíti litrů vinného moštu, který prochází dvojitou destilací. Po první vzejde pálenka s 30 % obsahem alkoholu a po tom druhém 70 %. Další a velice významnou fází je zrání. Jak už bylo zmíněno probíhá v dubových sudech alespoň 2 léta, kdy získává své aroma, chuť i barvu.
Po tuto dobu se také vypařuje alkohol, ale aby se dosáhlo běžných 40 % musí se stejně ve finále smíchat s vodou.
Pokud budete vybírat láhev koňaku všímejte si označení na láhvi, které určuje délku doby, po kterou zrál. Nejmladší, tedy dvouletý, má zkratku VS (very special), VSOP (very superior old pale) byl v sudech uvězněn nejméně 4 roky a nejstarší XO (extra old) prožil v sudu nejméně 10 let.
Pití koňaku má ale také pár zásad, kterými se podrobně zajímá pan Maurice Hennessy (pochází z rodu nejvýznamnějšího výrobce koňaku). Radí, že koňak je nejlepší pít ze sklenice k tomu určené, tedy koňakovky, na ledu a při maximální teplotě 22°C. A jak zní jeho rada o tom, jak se pozná opravdu kvalitní koňak? Když jej ochutnáte a přivoníte, máte z něj radost.