Ať zavítáte do Karlových Varů, Mariánských lázní, Luhačovic nebo jednoduše řečeno do jakýkoliv českých lázní a vydáte se na tradiční procházku po kolonádě, do nosu vás udeří příjemná sladká vůně lázeňských oplatků, na které se vám okamžitě začnou sbíhat sliny na tuto ještě teplou a příjemně křupavou oplatku. Tato česká tradiční pochoutka se těší opravdové oblibě, což dokazuje i roční počet zkonzumovaných kusů, který se pohybuje okolo neuvěřitelných desítek milionů. Naleznete je opravdu v nespočtu různých náplní od tradičních oříškových, které jsou těmi nejoblíbenějšími, čokoládových, vanilkových až po opravdu netradiční kombinaci chutí jako je například slivovice, pivo, zázvor a med, chilli, rum, levandule ale třeba i citrón nebo ananas. Nedávno tato pochoutka oslavila své 160. narozeniny.
Za předchůdce lázeňských oplatků se považují zřejmě hostie. Oplatky se vyrábějí již od 18. století a o jejich vzniku koluje spousta pověstí. Jedna z nich vypráví o kuchaři působícím v klášteře, který dostal za úkol připravit pro hosty zákusek. Napadlo jej využít oplatečnic a do tradičního těsta na hostie přidal mléko a cukr a do mezi ně nasypal směs z oříšků, cukru a skořice. Než se začaly vyrábět oplatky ve velkém měly své místo v lázeňských penzionech, kde je pro své hosty připravovaly šikovné pekařky. V Mariánských lázních se oplatky díky mistru Karlu Rietenbergerovi začaly ve velkém vyrábět roku 1856.
Roku 1897 přebírá štafetu František Wittmayer, který byl zakladatelem nejznámějšího cukrářského rodu a díky kterému se otevřelo první pohraniční cukrářství s mariánskolázeňskými oplatky. Významným se stal také rok 1923, kdy cukrář Jiří Homolka představil první lázeňské oplatky s čokoládovou náplní, kterým ale předcházelo dlouhé období experimentů. V období 2. světové války se staly nedostatkovým množstvím, díky čemuž dnes existuje několik výrobců této dobroty. Proč? Dle historek si jednoho dne vyrazila manželka Klementa Gottwalda koupit oplatky, ale žádné nesehnala. A přesně tento incident vedl k nařízení KSČ udělit licenci na jejich výrobu všem, kdo si o ni zažádá.
V dnešní době se oplatky vyrábí ze speciální pšeničné mouky, vaječných žloutků, vody, oleje a škrobu. Z těchto ingrediencí se připraví hladké těsto podobné tomu na palačinky. Nyní následuje proces pečení. Oplatky se pečou nasucho ve speciálních kotoučích, které mají teplotu okolo 150°C. Protože mají vlhkost pouhá 2 % musí přijít na řadu proces vlhnutí ve speciálních místnostech. Na oplatky se směs tvořená zlomky z oplatků, cukru, tuku a nejrůznějších dalších ingrediencí odvíjejících se od příchutě, nanáší ručně. A nyní už stačí oplatku i s náplní spéct dohromady asi po dobu jedné minuty.