Zázvor se řadí do oddělení koření. Jak všichni víme, jedná se o kořen (oddenek) zázvoru lékařského, který má růžovobílé květy. Vyznačuje se velice specifickou a výraznou chutí, která je zároveň sladce citrusová až vysoce štiplavá. To je také důvodem, proč mu zrovna každý nepřijde na chuť.
Není přesně jasné, od kaď vlastně tento kořen původně pochází. S jistotou můžeme pouze říct, že se jedná o asijské země. Nezbývá nám ale nic jiného než se dohadovat, zda se jedná o Čínu či Indii. Znali jej i ve středověkém Řecku a Egyptě. Ověřeným faktem ale je, že ať je to kterákoli z těchto zemí, používá se již více než 3000 let. Používá se zde dodnes a je významným dochucovadlem v čínské i indické kuchyni. Jídlu dodá neobvyklou a exotickou chuť, a navíc odlehčí trávení těžkých jídel. V obchodech jej můžeme najít oloupaný (bílý), neoloupaný (černý) nebo typický japonský, tedy růžový. Tuto barvu si získává naložením v nálevu.
Zázvor je významným zdrojem vitamínů A, B, C a E. Jeho nejdůležitější funkcí je prevence a léčba rakoviny. Zázvor totiž zabíjí rakovinné buňky stejně tak jako třeba kurkuma nebo česnek. Nejnovější průzkum potvrzuje, že látka obsažena v zázvoru (i kurkumě a česneku) zvaná 6shogaol je až deset tisíckrát účinnější v boji proti rakovině než samotná a často předepisovaná chemoterapie.
Také pomáhá při nachlazení, chřipce (nejúčinnější je v podobě čaje se skořicí nebo si jej také můžete naložit do medu společně s citrónem), protože má prohřívací účinky (díky tomu také zrychluje metabolismus a urychluje tak redukci váhy), usnadňuje vykašlávání a zmírňuje bolesti hlavy. Chlubí se také vstřebáváním krevních sraženin. Mohou si jej dopřávat i těhotné ženy, protože údajně ulevuje při jejich nejznámějším problému, kterým je těhotenská nevolnost. Uklidňuje také organismus a pomáhá při trávicích obtížích i normálních i cestovních nevolnostech.